Ce isi doreste orice companie respectabila din Romania, in acest moment? Raspunsul e simplu si evident: reducerea costurilor adiacente si justificari reale ale acestora.
Ce nu stiu companiile respectabile din Romania, in acest moment? Ca au in propria ograda o sursa neexploatata de reducere a costurilor si de obtinere de profit, atat financiar, cat si de imagine. Aceasta sursa se numeste Management Energetic si conform reglementărilor locale (OG 22/2008), consumatorii care au consumuri mai mari de 1000 tone echivalent petrol (sau 11.630 MWh/an) consum total de combustibil au urmatoarele obligativitati:
- sa efectueze anual un audit energetic elaborat de catre un auditor autorizat de catre ANRE
- sa intocmească programe de imbunatatire a eficientei energetice, care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung
- sa numeasca un manager energetic atestat de către ANRE
Conform acestor reglementari, operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie cuprinsa intre 200 şi 1000 tone echivalent petrol/an sunt obligati sa intocmeasca, la fiecare doi an, un audit energetic elaborat de catre un auditor autorizat ANRE.
Managementul Energetic este o suma de masuri planificate și realizate pentru atingerea obiectivului de utilizare a minimului de resurse energetice, fara a influenta confortul (in birouri sau locuinte) sau retelele de productie (in fabrici), maximizandu-se in acest fel, profitul. El se aplică tuturor consumatorilor de energie: industrie, cladiri de birouri, centre de agrement, locuinte, etc.
ISS Facility Services este, in momentul de fata, o companie apta sa asigure servicii de Management Energetic, conform cerintelor legislatiei curente. Iata cateva dintre solutiile noastre implementate cu succes pentru clientii nostri:
- Consilierea de specialitate cu privire la marjele de negociere ale preturilor cu furnizorii de energie si combustibili. Spre exemplu, la indicatia noastra, un client al carui consum energetic major se afla in zona birourilor a putut renegocia contractul cu furnizorul de energie electrica, facand o economie de 20% din factura de energie pe anul precedent.
- Implementarea unui program de folosire optima a combustibililor (pentru producerea de energie sub forma de abur, apa calda, aer comprimat, electricitate, frig etc.). In cazul unui client din industria telecomunicatiilor am propus schimbarea modalitatii de incalzire a unui spatiu de lucru, rezultand o economie de 40%, pentru acest capitol bugetar.
- Recuperarea si utilizarea energiei recuperate. ISS Facility Services a propus unui client din sectorul manufacturier o solutie pentru recuperarea caldurii reziduale, solutie care reduce cu 15% consumul total de gaze naturale al locatiei. Termenul de recuperare a investitiei este de sub doi ani.
- Optimizarea iluminatului interior al cladirilor. Ponderea energetică a consumurilor cu iluminatul cladirilor variaza intre 10 si 30%. Pentru un client din domeniul bancaram propus introducerea unui sistem modern de iluminat care scade consumul de energie total al companiei cu 6%. Termenul de recuperare a investitiei este de sub doi ani.